Heeft een eenmanszaak een balans?
Heeft een eenmanszaak een balans? Een eenmanszaak heeft niet zoals een BV de verplichting om naast een winst- en verliesrekening ook een balans te deponeren. Een eenmanszaak moet wel een goede boekhouding hebben. Hoe een eenmanszaak dit wil doen is eigenlijk helemaal aan hem. Toch is het verstandig om een goede balans op te maken als je slim met je geld wilt omgaan. Maar hoe kun je dit eenvoudig doen?
Wat is een transactie?
De economie bestaat uit een opstelsom van transacties. Bezittingen en diensten (waarde: materie/energie – producten/diensten) gaan van A naar B in ruil voor een afgesproken waarde (ruilen van waarde). Als we alle transacties in kaart hebben, weten we hoe goed het met de economie gaat. Laten we het kopen van een patatje eens in slow motion bekijken.
- Simon (A) bestelt een patatje bij de patatkraam (B) voor een bedrag van 2 euro.
- De patatkraam levert het patatje aan Simon (Simon bezit het patatje en is blij).
- Simon heeft nu een schuld van 2 euro bij de patatkraam (de waarde van het patatje behoort nog tot zijn vreemd vermogen).
- Simon pakt zijn portemonnee 5 seconden later en geeft 2 euro aan de patatkraam.
- De schuld van Simon heeft nu 5 seconden geduurd (kortlopende schuld).
- De patatkraam ontvangt deze 2 euro en stopt dit in zijn kas (de patatkraam bezit nu het geld en is blij).
- De transactie is nu volledig volbracht want beiden hebben geen schuld in deze transactie meer. Beide partijen hebben in dit geval bezittingen (activa: patat in ruil voor geld) geleverd en ontvangen.
De transactie samengevat vanuit Simon:
- Simon kreeg een bezitting in de vorm van een patatje van de patatkraam.
- Simon had heel even een schuld bij deze patatkraam.
- Simon gaf een bezitting van 2 euro aan de patatkraam om deze schuld in te lossen.
Kortom; op het moment dat we na de levering de schuld hebben voldaan, spreken we een afgeronde transactie. Wanneer deze nog niet is volbracht is er sprake van een openstaande schuld die nog volbracht moet worden. Bij een complete transactie hebben beide partijen de gewenste waarde ontvangen en hebben ze beiden geen schuld. Beiden zijn bij een volledige transactie blij en tevreden (vredige economie). De partij die nog moet leveren heeft net zolang een schuld tot dat hij of zij heeft geleverd. Daarom maken we gebruik van een balans.
Wat is een balans?
Omdat transacties bestaan uit het ontvangen van een bezitting en het voldoen van een schuld maken we gebruik van een balans. Een balans laat namelijk de bezittingen en de schulden zien. Aan de linkerkant van de balans staan de activa (bezittingen) en aan de rechterkant staan de passiva (schulden). De bezittingen die je voldaan hebt of niet hoeft te voldoen behoren tot je eigenvermogen. Een balans is altijd in evenwicht. Daarnaast is een balans nodig wanneer je een jaarrekening wilt opmaken. Een jaarrekening bestaat uit drie onderdelen. Namelijk een balans, een winst- en verliesrekening (resultatenrekening) en een toelichting. Een jaarrekening is nodig wanneer je je inkomstenbelasting wilt aangeven. Het is dus raadzaam om naast je winst- en verliesrekening toch een goede balans op te maken. Dubbel boekhouden is nodig wanneer je een sluitende boekhouding wilt. Het heet dubbel boekhouden omdat de bedragen in dit geval altijd aan twee kanten worden genoteerd, namelijk aan de debetzijde van bezitting en de creditzijde van schuld. Kortom; je laat zien waar het geld vandaan komt. Als het ergens bijkomt dan moet het namelijk ook ergens vandaan komen. Op deze manier registreer je je feitelijke cashflow. Het registreren van deze feiten doen we doormiddel van journaalposten.
Wat is een journaalpost?
Een journaalpost laat de financiële feiten zien van een transactie. Hierbij heb je een debetzijde en een creditzijde. Het bedrag van beide kolommen moet altijd gelijk zijn. Wil je journaalposten goed boeken dan moet je bekend zijn met de posities van grootboekrekeningen op de balans. Zo is de winst- en verliesrekening een hulprekening van het eigen vermogen. Het eigen vermogen staat op de creditzijde op de balans. Kosten staan op de debetzijde van de winst- en verliesrekening en omzet aan de creditzijde. Bij het boeken van journaalposten houd je hier rekening mee. Een boekingsverslag is een overzicht van alle journaalposten op volgorde van boekingsdatum. Een boekhoudprogramma is al zo ingesteld dat je hier eigenlijk automatisch gebruik van maakt. Je hoeft dan niet steeds journaalposten te boeken. Wel is het handig om de ‘gouden’ boekingsregels te kennen.
Wat zijn de ‘gouden’ boekingsregels?
1. Bezittingen = debet op de balans
- Toename = Debet
- Afname = Credit
2. Schulden = Credit
- Toename = Credit
- Afname = Debet
3. Eigen vermogen = Credit
4. Winst- en verliesrekening (resultatenrekening) = hulprekening eigen vermogen
- Kosten = Debet
- Opbrengsten = Credit
* Omdat dit een hulprekening is van het eigenvermogen welke aan de creditzijde op de balans staat. Moet een toename van het eigenvermogen genoteerd worden op de creditzijde van de winst en verliesrekening (resultatenrekening).
In een boekhouding komen de volgende dagboeken voor:
- Kasboek
- Bankboek
- Inkoopboek
- Verkoopboek
- Memoriaal
Door gebruik te maken van bovengenoemde bankboeken hoef je niet constant afzonderlijk journaalposten te boeken. Je hoeft op deze manier dan niet steeds twee bedragen te noteren aan de debet- en creditzijde. Een dagboek heeft namelijk altijd één vaste tegenrekening. Wanneer een transactie of financieel feit niet thuis hoort in een bepaald dagboek, dan noteer je deze in het Memoriaal.
Hoe boek ik een transactie die ik direct heb voldaan per pin en waar ik een factuur of bon van heb ontvangen?
Omdat je het bedrag gepind hebt gaat het van je bankrekening af. Om deze reden kun je deze transactie direct verwerken in je bankboek. Het inkoopboek gebruik je vooral wanneer je iets op rekening koopt. Door het te noteren bij je inkoopboek weet je wat je schulden (crediteuren) zijn die je nog moet voldoen. Wanneer je het bedrag voldaan hebt neemt die openstaande schuld weer af. Schulden staan op de creditzijde van de balans en je bankrekening op de debetzijde. Een transactie waarbij je geen schuld hebt omdat je direct hebt voldaan hoef je daarom niet eerst via het inkoopboek te noteren. Deze noteer je daarom direct in het bankboek. Mocht je het toch eerst via het inkoopboek noteren, dan kun je deze gelijk afletteren en koppelen aan de betaling in je bankboek. Hierdoor weet je dat de schuld aan je crediteur is voldaan.
Waarom is het belangrijk om met een balans te werken?
Het opzetten van een bedrijf is niet alleen maar op basis van uurtje factuurtje. Wil je in echte vrijheid ondernemen dan dien je slim met geld om te gaan. Het is dan belangrijk dat jij niet voor geld werkt maar het geld voor jou. Door slim om te gaan met duurzame activa en schulden verdien je niet alleen geld op je eigen vermogen maar je verdient ook nog eens geld op vreemd vermogen. Je moet dan wel de juiste financiële kennis hebben. Succesvolle ondernemers snappen hoe cashflow werkt.
De meeste rijke mensen zitten in het onderstaande B en I “cashflow kwadrant” van Robert Kiyosaki (zie afbeelding). Zij worden voornamelijk rijker door goed gebruik te maken van schulden en bezittingen. Ze werken niet voor geld maar laten geld voor hen werken. Terwijl de armere mensen en de modaal verdieners juist wel voor geld werken. Zij vallen in het onderstaande E en S kwadrant. De mensen in het E en S kwadrant betalen veel meer belasting dan het B en I kwadrant. Wil je weten hoe ook jij geld voor je kunt laten werken? #JUSTASK
Door slim te zijn met Internet Marketing Systemen kun ook jij geld voor je laten werken. Internet Marketing Academy helpt mensen hierbij.
- E = Werken zelf actief voor geld en gebruiken dit vooral voor zichzelf. (Daarom betalen ze veel inkomstenbelasting.)
- S = Werken actief zelfstandig en bieden geen werkgelegenheid. (Ook zij betalen nog veel inkomstenbelasting.)
- B = Werken zelf vooral passief en laten anderen actief werken. Ze bieden werkgelegenheid. (Ze betalen daarom minder belasting.)
- S = Werken nagenoeg niet actief voor geld. Ze zorgen passief dat het B kwadrant kan ondernemen en creëren onroerend goed voor bedrijven en mensen uit elk kwadrant. (Ze betalen daarom minder belasting.)
Belastingsystemen in de meeste landen zijn zo gemaakt dat economieën kunnen groeien. Hoe meer je hieraan bijdraagt hoe minder belasting je betaalt en hoe rijker je wordt. Een welvarende economie is namelijk goed voor iedereen. Hoe maak jij de wereld mooier?
Hieronder zie je een cashflow voorbeeld van arme mensen, de middenklasse en de rijke mensen.
Heeft een eenmanszaak een balans? Het hoeft niet maar om de inkomstenbelasting te kunnen doen heb je het wel nodig. Wanneer je een vermogen op wilt bouwen met je bedrijf dan kun je het beste slim te ondernemen. Slim ondernemen kan alleen wanneer je naast je talenten ook financieel onderlegd bent. Heb je vragen hierover? Stel ze dan via de chat >> 24/7SUPPORT #JUSTASK.
Wat zijn de argumenten voor een holding?
Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel: https://www.firm24.com/kennisbank/bv-oprichten/holding/holding-structuur/